Taxi-oorlog

Taxi-oorlog

 

 

Gemaakt door: Mitchel Polhuis 3T1

 

Inhoud

1. Zakelijke gegevens

2. Samenvatting

3. Over de auteur

4. Over het boek

5. Leeservaring

6. Verwerkingsopdracht

 

 

Zakelijke Gegevens

A. De titel van het boek is Groen

B. De auteur van het boek is Micheal Harrison.

C. De uitgever is  Sjaloom, het boek heeft 144 bladzijden en het is uitgegeven in 2003.

 

Samenvatting

Het gaat over Simon die de zoon is van Tony Lomond en hij is taxichauffeur.Op een dag  deed Simon de deur open voor de politie. Ze vroegen naar Simon’s vader want die wordt verdacht van een moord op een concurrerende taxichauffeur. De vader van Simon word meegenomen door de politie en moet naar de gevangenis maar Simon kan niet geloven dat zijn vader het heeft gedaan want hij was altijd heel sociaal en had nooit ruzie in het verkeer. Hij besluit het te gaan uitzoeken, hij leest in de krant waar het misdrijf heeft plaats gevonden. Eigenlijk moet Simon naar school van zijn moeder voor afleiding maar hij moet steeds aan zijn vader denken. Hij doet net alsof hij naar school gaat maar hij gaat naar de bibliotheek en pakt een aantal boeken uit de kast. Hij kijkt op de kaart omdat hij wilt weten waar het gebeurd is. Als hij op de plaats komt ziet hij allerlei bandensporen van auto’s. Hij wil er een foto van maken maar hij komt erachter dat hij zijn digitale camera vergeten is. Hij besluit maar terug naar huis te gaan en morgen terug te komen met meer materiaal. Als hij de volgende dag op de heuvel aankomt en de bandensporen nogmaals goed bestudeerd en er een foto van heeft gemaakt ziet hij een meisje. Het meisje heet Charley, haar vader die is vermoord. Ze vraagt aan Simon wat hij aan het doen is maar hij zwijgt. Na 5 minuten zegt Simon dat hij het niet gelooft dat zijn vader Bill Westcot heeft vermoord. Charley gaat helemaal te keer en als ze tot rust is gekomen vraagt ze of Simon echt de zoon is van Tony Lomond. Ze besluiten om samen te gaan uitzoeken wie de echte dader is want Simon heeft Charley kunnen overtuigen dat zijn vader het niet is geweest. Als ze samen naar beneden lopen van de heuvel komen ze bij een boerderij met een aantal schuren. Simon kijkt door een raampje en zit verbaasd een auto van zijn vaders bedrijf, hij herkent het aan de twee grote T’s op de deur. Ze besluiten om naar binnen te gaan waar het koud en donker is. Simon gaat op zijn hurken zitten en kijkt goed naar het logo. De auto is niet van Simon’s vader, het logo is nagemaakt om te zorgen dat de politie Tony Lomond als verdachte bedenkt. Hij maakt er een foto van als bewijs. Als ze naar Charley’s huis gaan komen ze oom John tegen, hij wilt Westcot Cabs overnemen van Charley’s vader zodat het niet failliet gaat maar Charley en haar moeder geloven niet in John. Uiteindelijk verdenken Charley en Simon oom John omdat hij de bandensporen probeerde te verwijderen en zich in de schuur bevond waar de neptaxi stond en daar vervolgens Simon opsloot. Later blijkt het dat oom John het voor twee onbekende personen moest doen omdat anders ze vrouw vermoord zou worden. Toch worden de twee mannen gearresteerd en de vader van Simon mag de gevangenis uit. Westcot Cabs, Tony’s Taxi’s en Caring Cars zijn tot een bedrijf gefuseerd en staan bekend om hun vriendelijke service.

 

Belangrijke vragen die je moet beantwoorden zijn:

 

-de belangrijkste gebeurtenissen

De vader van Simon wordt opgepakt omdat hij wordt verdacht van moord. Simon gaat op onderzoek uit samen met Charley die de dochter is van de vermoorde Bill Westcot. Simon en Charley komen er achter dat de oom van Charley John de dader is en hij wordt ook opgepakt. De vader van Simon mag de gevangenis uit.

 

 -de hoofdpersoon en zijn/haar probleem

Simon’s probleem is dat zijn vader onterecht wordt opgepakt omdat hij wordt verdacht van moord .

 -hoe de hoofdpersoon dit probleem probeert op te lossen en of dat ook lukt

Simon gaat op onderzoek uit of zijn vader het wel echt gedaan heeft en met succes want hij komt weer vrij.

 -de belangrijkste andere personen, beschrijf hun relatie met de hoofdpersoon en vertel welke belangrijkste eigenschap ze bezitten.

Charley: Vriend van Simon en ze rouwt om haar vader.

Tony Lomond: De vader van Simon en hij is heel aardig.

 -de relaties tussen de hoofdpersonen en de andere personen en de veranderingen daarin

Charley: eerst boos op Simon’s vader en later gewoon vriend van Simon.

Tony Lomond: Opgepakt en daarna weer vrij.

 -waar de gebeurtenissen zich afspelen

Lange weg met de bandensporen

Thuis

 -wanneer de gebeurtenissen zich afspelen

Alle gebeurtenissen spelen zich af in het heden.

 -hoe het verhaal is opgebouwd (chronologische volgorde  of niet, flashbacks, tijdsprongen)

Het verhaal is in de chronologische volgorde want je moet elke dag lezen omdat er elke dag wat gebeurt.

 

Over de auteur
Micheal Harrison is een Engelse man, geboren in 1907, Hij is geboren in Oxford. Harrison gaf daar les op een landbouwschool en later op een universiteit ook in Oxford. Hij heeft ook nog een ander boek geschreven: It's my life.

 

Over het boek

A.  Op de voorkant staat een taxi.  

B. Het boek is aan niemand opgedragen.

C. Het zijn allemaal plaatsen die ook in het dagelijks leven voorkomen zodat je makkelijk een beeld kan bij krijgen en zo kun je goed meeleven.

D. Hij heeft het verhaal geschreven omdat hij het onderwerp aan bod wilde laten komen.

E. Het verhaal heeft een normaal eind waarin alles goed is en ze nog lang en gelukkig leven.

 

Leeservaring

Onderwerp

 

Spreekt het onderwerp je aan?

Het onderwerp sprak mij aan omdat de titel me aansprak en ik vind Crimi altijd een leuk genre.

 Werd je aan het denken gezet?

Ja ik zat te denken hoe alles zou aflopen maar je werd de hele tijd op het verkeerde been gezet.

 

 

Gebeurtenissen

Zit er genoeg tempo in?

Ja er zit een heel hoog tempo in.

 Blijft het boeiend?

Ja elke bladzijde  gebeurt er iets spannends of je word aan het denken gezet.

 

Personages

Kun je je goed verplaatsen in de problemen van de hoofdpersoon?

Ja alle dingen die in het verhaal gebeuren kunnen ook in het dagelijks leven tegenkomen en omdat je met tiener problemen te maken hebt kan ik me er goed inverplaatsen.

 Wat vind je van het gedrag van de verhaalpersonen?

Ramon is erg agresief en daardoor vaak verrassend en ik vind zijn gedrag erg overdreven.

 

Bouw

Vind je dat de gebeurtenissen logisch op elkaar volgen?

Ja er zitten geen tijdsprongen of terugblikken in die het verhaal ingewikkeld maken.

Past het slot goed bij het verhaal?

Ja na alle gebeurtenissen is het een goed slot.

Vind je het een goed slot?

Ja ik denk dat het een logische maar onvoorspelbaar eind is en dat maakt het leuk.

 

Verwerkingsopdracht

Zoek twee recensies over het verhaal op internet of in de bibliotheek. Beschrijf de verschillende meningen van de recensenten en hun argumenten. Geef daarna aan met welke recensent je het eens bent en leg uit waarom.

1. Het boek Taxi-oorlog is een boek dat opeens begint in een verhaal. Er wordt niet verteld wie die jongen nou is waar ze het steeds over hebben. Dat is best moeilijk want je weet eigenlijk nog niks van dat zijn vader taxi-chauffeur is als hij opeens gearresteerd word voor moord. Dat is best onbegrijpelijk als je het aan het lezen bent want het hele boek zit op die manier in elkaar. Voor de rest is het een best langdradig verhaal omdat het verhaal iedere keer twee maal verteld. De ene keer in de gedachte van Simon en de andere keer in die van Charly. Maar toch als je het een beetje uit de gedachten haalt dat alles dubbel is, is het toch best een spannend boek. Maar het maakt het een beetje saai en niet lekker lezend al dat dubbele.

2. Ik vond het best wel een leuk boek want als je aan het lezen was dan zat je ook best goed in het verhaal en het was ook wel spannend door de gebeurtenissen die gebeuren.

Ik: Ik ben het met beide recensies eens want het begin is heel vaag maar nog wel het meest met nummer 2 want ik vond het ook een leuk verhaal.

 

Einde.

Maak jouw eigen website met JouwWeb