Groener Gras

Groener Gras

 

Gemaakt door: Mitchel Polhuis 3T1

Inhoud

1. Zakelijke gegevens

2. Samenvatting

3. Over de auteur

4. Over het boek

5. Leeservaring

6. Verwerkingsopdracht

 

Zakelijke Gegevens

A. De titel van het boek is Groener Gras.

B. De auteur van het boek is Klaas Bond.

C. De uitgever is  Van Holkema & Warendorf het is uitgegeven in 2002 en het boek heeft 144 pagina’s.

 

Samenvatting

Het verhaal gaat over Marco die 15 jaar is en fan van Ajax hij voetbald zelf ook. Ramon Diaz een nieuwe jongen komt bij Marco in de klas, Ramon komt uit Barcelona en woont vanaf zijn achtste in Nederland. Diaz is voor niets en niemand bang en hij leert de pestkop van de klas een lesje waardoor de klas meteen respect voor hem heeft . Ramon kan erg goed voetballen en wil later ook professional worden hij mag een aantal keren meetrainen met het team van Marco. Marco die eerst nog een beetje probeerde hem te negeren maar Marco en Ramon kwamen in een 1 tegen 1 situatie terecht waardoor de vriendschap echt begon. Ramon was geliefd bij de meisjes en stoer maar Marco was verliefd op Laura en Marco kon niet zo goed met meisjes omgaan en hij was ook rustiger als Ramon dus sloten ze een deal Ramon leert Marco hoe hij goed met meisjes kan omgaan en Marco leert Ramon zijn goede trap techniek. Ramon en Marco konden het steeds beter met elkaar opschieten en ze worden bloedbroeders voor het leven ze snijden hun wangen open en houden die tegen elkaar aan. Ze gaan in de vakantie naar Londen en hebben het erg leuk samen en als ze weer op school komen komt er een nieuw meisje bij hun in de klas genaamd Emi en Ramon is meteen verliefd op haar ze ziet eruit als een model maar had de uitstraling van een ijspegel.

 Marco vond haar maar niks en zegt ook tegen Ramon dat Emi te hoog gegrepen is maar Ramon accepteert geen nee. Uiteindelijk gaat Ramon een aantal keren met Emi uit en spreekt met haar af in de disco waar Ramon en Marco samen heen gaan en Marco is er niet blij mee dat Emi ineens voor zijn neus staat. Als er een wedstrijd is komt Emi ook kijken het gaat erg goed totdat Marco’s coach hem verteld dat er een scout van Ajax op de tribune zit namelijk Marco van Basten en daardoor word Marco nerveus en als hij in de tweede helft alle verdedigers voor bij speeld en 1 op 1 tegen de keeper staat kon de bal afgeven aan Ramon maar hij deed dat niet en ging voor eigen kans maar miste en Ramon werd heel erg boos en bedreigd Marco met een mes. Na de wedstrijd moet Marco naar Van Basten komen en hij verteld dat Marco bij de C1 van Ajax mag komen spelen dit gaat heel goed en hij mag zelfs bij de A1 komen. Marco gaat op een dag samen met zijn vader en Ramon naar Ajax-Feyenoord en in de rust ziet Marco zijn vader zoenen met een andere vrouw en Marco voelt zich klote hij wist dat zijn ouders af en toe ruzie hadden en even later hebben ze het ook over een proefscheiding. Op een avond gaan Marco en Ramon naar de disco en Ramon gebruikt drugs en om erbij te horen gebruikt Marco ook drugs en de trainer van Ajax A1 ziet dat en Marco hoeft niet meer te komen. Marco denkt dat Ramon de trainer op hem af heeft gestuurd om hem zo terug te pakken en daardoor neemt Marco wraak op Ramon en ook Emi omdat zij hem voorschut zette voor de klas. Hij gaat de antwoorden van de toets natuurkunde pakken en hij legt ze op de tafel van Emi in een envelop met de naam van Ramon erop zodat ze denkt dat Ramon die antwoorden heeft gepakt maar hij heeft alle antwoorden verandert zodat Emi denkt dat Ramon dat heeft gedaan. Later na de toets moeten ze zich melden bij meneer Klanders als ze er komen volgt er een steekpartij.
Ramon pakt de leraar bij zijn arm en steekt hem neer. Opeens pakt Ramon Emi vast en zet haar een mes op haar keel. Marco’s moeder probeert Ramon om te praten om het mes te laten zakken en het lukte en Ramon deed langzaam zijn mes weg en meteen haalt Marco Ramon onderuit en slaat hem in elkaar. De leraar had niet veel bloed verloren en Ramon had alleen wat blauwe plekken. Later vraagt Marco aan zijn moeder wat er met Ramon gaat gebeuren en zij zegt dat de kinderechter dat zal gaan beslissen. Na alle gebeurtenis kopen de ouders van Marco na een proefscheiding een nieuw huis naast de muziekstudio waar de vader van Marco werkt zodat hij wat vaker thuis is en zo zal het ook beter gaan tussen de ouders en uiteindelijk krijgt Marco verkering met Emi.

Belangrijke vragen die je moet beantwoorden zijn:

-de belangrijkste gebeurtenissen

Ramon komt bij Marco in de klas, ze worden bloedbroeders (vrienden),Emi komt bij Ramon en Marco in de klas en Ramon raakt verliefd op haar, Marco mag bij de A1 van Ajax komen, Marco mag niet meer bij de A1 komen omdat hij drugs had gebruikt, Ramon steekt de leraar neer en bijna Emi

-de hoofdpersoon en zijn/haar probleem

Marko heeft als probleem dat zijn ouders een proefscheiding hebben, later wordt ook Ramon een probleem,

-hoe de hoofdpersoon dit probleem probeert op te lossen en of dat ook lukt

Uiteindelijk proberen de ouders van Marco het weer, Ramon verdwijnt uit zijn leven

-de belangrijkste andere personen, beschrijf hun relatie met de hoofdpersoon en vertel welke belangrijkste eigenschap ze bezitten.

Ramon: Beste vriend en een agresiefeling.

Emi: Eerst vriendin van Ramon later van Marco en ze is ijdel.

-de relaties tussen de hoofdpersonen en de andere personen en de veranderingen daarin

Ramon: eerst beste vriend later vechten ze met elkaar.

Emi: Eerst vriendin van Ramon later van Marco.

-waar de gebeurtenissen zich afspelen

School

Voetbalveld

Thuis

Disco

-wanneer de gebeurtenissen zich afspelen

Alle gebeurtenissen spelen zich af in het heden.

-hoe het verhaal is opgebouwd (chronologische volgorde  of niet, flashbacks, tijdsprongen)

Het verhaal is in de chronologische volgorde.

 

Over de auteur
Klaas Bond is op 14 januari 1959 in Volendam geboren en hij is leraar aan een middelbare school en schrijft in zijn vrijetijd boeken voor de jeugd dit zijn al zijn boeken: Gevoelige snaren (2001), Groener gras (2002), Geesten (2004), Angels & Demons (2007) en Veroordeel me (2008). Het boek Groener Gras is getipt door de jonge jury 2 in 2004.

 

Over het boek

 

A.  Op de voorkant staat Marco op de voorgrond en op de achtergrond staat Emi.

B. Het boek is aan de zoon van Klaas Bond opgedragen.

C. Het zijn allemaal plaatsen die ook in het dagelijks leven voorkomen zodat je makkelijk een beeld kan bij krijgen en zo kun je goed meeleven.

D. Hij heeft het verhaal geschreven omdat zijn zoon linksbuiten is en in het boek is Marco een Gouden linker (ook linksbuiten).

E. Het verhaal is open want je weet niet hoe het afloopt met Ramon en met Marco en Emi die op het laatst verkering krijgen.

 

Leeservaring

 

Onderwerp

Spreekt het onderwerp je aan?

Het onderwerp sprak mij aan om dat ik voetbal leuk vind en het gaat ook over vriendschap.

Werd je aan het denken gezet?

Ja ik zat te denken hoe alles zou aflopen.

 

Gebeurtenissen

Zit er genoeg tempo in?

Ja er zit genoeg tempo in.

Blijft het boeiend?

Ja elk hoofdstuk gebeurt er iets verrassend.

 

Personages

Kun je je goed verplaatsen in de problemen van de hoofdpersoon?

Ja alle dingen die in het verhaal gebeuren kunnen ook in het dagelijks leven tegenkomen en omdat je met tiener problemen te maken hebt kan ik me er goed inverplaatsen.

Wat vind je van het gedrag van de verhaalpersonen?

Ramon is erg agresief en daardoor vaak verrassend en ik vind zijn gedrag erg overdreven.

 

Bouw

Vind je dat de gebeurtenissen logisch op elkaar volgen?

Ja er zitten geen tijdsprongen of terugblikken in die het verhaal ingewikkeld maken.

Past het slot goed bij het verhaal?

Ja na alle gebeurtenissen is het een goed slot.

Is het verhaal spannend opgebouwd?

Ja het volgt mekaar goed op.

Taalgebruik

Vind je het verhaal lastig of makkelijk om te lezen?

Makkelijk want zo praat onze jeugd ook.

Zijn de zinnen makkelijk te lezen?

Ja er zitten geen rare woorden in.

Zitten er veel dialogen in het verhaal? Vind je dat plezierig of niet?

Nee er zitten niet zo veel dialogen in en dat maakt het wel plezierig.

 

Verwerkingsopdracht

Fotocollage

(Spaanse vlag)

Ramon komt uit Spanje.

(Logo Ajax)

Hier speelde Marco.

(Drugs)

Ramon dwong Marco om drugs te gebruiken.

(Bier)

Ramon dwong Marco ook om bier te gaan drinken.

(Logo Fc Barcelona)

Ramon’s grote droom is om voor Barcelona te voetballen.

(Een zakmes)

Hiermee stak Ramon de leraar mee en hij had die altijd op zak.

(Een voetbalveld)

Veel dingen gingen over voetbal.

( Een leraar)

Ramon stak een leraar neer.

 

Einde.

Maak jouw eigen website met JouwWeb