Radeloos van Carry slee

Gemaakt door: Mitchel polhuis 3T1

Inhoud

 1. Zakelijke gegevens
 2. Samenvatting
 3. Over Carry Slee
 4. Over het boek
 5. Leeservaring
 6. verwerkingsopdracht

1. Zakelijke gegevens

A. De titel van het boek is Radeloos

B. De auteur is Carry Slee

C.  De uitgever van het boek is Prometheus kinderboeken het is uitgegeven in het jaar 2003 en het heeft 196 pagina’s

2. Samenvatting

Paco’s vader heeft een garage met heel veel oude auto’s, Paco komt daar zelf ook heel vaak om aan zijn bestelbusje te werken die hij van zijn vader heeft gekregen, hij heeft hem helemaal alleen opgeknapt. Paco kan erg goed opschieten met zijn vader en gaat op een dag met hem mee een oude auto ophalen in een andere garage die een stuk verder is dan waar zij wonen. Paco wilde zijn telefoon niet mee nemen en de batterij van de telefoon van zijn vader was op. Toen er dus plotseling iets ergs gebeurde onderweg kon Paco geen ambulance of 112 bellen. Dus gaat Paco aan de weg staan en na een tijdje stopt er een vrachtwagen chauffeur, hij belt de politie en Paco´s vader word opgehaald. Na een tijdje hebben gewacht in het ziekenhuis hoort Paco dat zijn vader is overleden aan een hartaanval.
Sindsdien klust Paco niet meer aan zijn bus en wil hij geen dj meer zijn, ook zijn vriendin Floor maakt het op een vervelende manier uit, ze heeft hem gewoon gebruikt. Zelfs de website die hij samen met zijn vrienden maakt, kan hem niks meer schelen.
Hij heeft een heel erg schuldgevoel en daardoor ziet hij zijn vrienden bijna niet meer en heeft nooit meer lol, alleen door een paar biertjes kan hij het even vergeten. Hierdoor raakt hij net zo in de problemen als zijn klasgenote en vriendin Yara. Zij probeert steeds dunner te worden om haar onzekerheid te verbergen. Daar gaat ze zo ver in dat ze uiteindelijk ook geen uitweg meer ziet. Maar Sterre, de beste vriendin van Yara ontdekt dat Yara niks meer eet of alles er uitkotst, dus verteld ze dat aan de moeder van Yara. Yara’s moeder vindt dat zo erg en gaat met Yara erover praten. Yara beloofd dat ze het nooit meer zou doen.
Op een dag krijgt Paco een schuldgevoel tegenover ze vrienden dus wil hij ze nog 1 keer helpen met de website en daarna gaat hij weg ergens anders naartoe, gewoon weg uit zijn woonplaats. Hij heeft ze spullen al gepakt maar gaat eerst naar school want daar zijn vrienden. Maar al voordat hij bij zijn vrienden is ziet hij Yara op de grond liggen in de school. Het gaat helemaal niet goed met haar, ze is bewusteloos, als hij naar de lerarenkamer loopt om hulp te vragen wordt hij weggestuurd omdat ze in een vergadering zitten, dan denkt hij aan de woorden van ze vader ‘Je mag alleen auto rijden als je daarmee een leven kan redden’. Paco denkt niet na en pakt de autosleutels van zijn leraar mr. Sulders uit de jas die op de gang hangt.
Paco komt aan in het ziekenhuis en Yara word meteen geholpen, maar mr. Sulders
komt met de politie in het ziekenhuis en vraagt waarom zijn auto hier staat en waar zijn sleutels zijn. Plotseling staat Pieter Groen een vriend van Paco´s moeder die hij eigenlijk niet mag achter hem en zegt dat hij Yara moest redden en dat hij daarom de auto heeft mee genomen en dat Paco er verder niks mee te maken heeft. Nadat Paco Pieter heeft bedankt gaat hij nog even kijken bij Yara, maar Yara wil dat Paco later nog eens langs zou komen dus blijft hij in het ziekenhuis, van zijn plan om weg te gaan komt dus ook niks meer.
Als Paco de volgende dag weer op bezoek komt bij Yara heeft zij iets geregeld met een dokter. Ze gaan naar een dokter toe en die legt Paco uit dat hij zich niet schuldig moet en mag voelen over de dood van zijn vader omdat niks hem meer had kunnen redden, zelfs niet als hij zijn telefoon bij zich had gehad. Als Yara en Paco weer terug zijn op Yara’s kamer praten ze verder, Yara vertelt Paco dat ze eigenlijk naar de kunstacademie wil maar dat ze van haar moeder makelaar moet worden. Paco is het niet met haar moeder eens en zorgt ervoor dat Yara met haar moeder gaat praten!
Als ze later weer op haar kamer ligt komen Hafid, Sterre en Lucas langs om te vertellen dat ze de website wedstrijd hebben gewonnen. Ze zijn allemaal erg enthousiast maar het interesseert Yara allemaal niet zo veel, ze heeft nog steeds niet met haar moeder gepraat. Maar als haar moeder en Paco later langskomen verteld ze het hele verhaal toch aan haar moeder (wel met aansporing van Paco), en legt ze haar moeder uit wat ze precies wil. Haar moeder komt tot inzicht dat ze fout zat en geeft haar toestemming om naar de kunstacademie te gaan.
Paco komt s’avonds tijdens het bezoekuur nog een keer langs om gezellig met Yara te kletsen, ook komen ze erachter dat ze meer zijn dan alleen vrienden, en ze krijgen verkering met elkaar.

Belangrijke vragen die je moet beantwoorden zijn:

-de belangrijkste gebeurtenissen

Paco’s vader overlijd en Yara krijgt anorexia.  

-de hoofdpersoon en zijn/haar probleem

Paco’s vader overlijd en daardoor gaat hij aan de drank.

Yara voelt zich onzeker en gaat lijnen en valt vaak flauw. 

-hoe de hoofdpersoon dit probleem probeert op te lossen en of dat ook lukt

Paco gaat verder met zijn leven maar dat duurt erg lang en bij Yara staat het niet in het boek maar ik denk dat ze stopt met lijnen.

-de ontwikkeling die de hoofdpersoon doormaakt

Hij is verliefd op Yara en zij ook op hem en Yara ligt in het ziekenhuis.  

-de belangrijkste andere personen, beschrijf hun relatie met de hoofdpersoon en vertel welke belangrijkste eigenschap ze bezitten.

Lucas: Een vriend van beide en hij heeft dyslexie en is ook grappig.

Sterre: Een vriend van beide en ze is altijd vrolijk en aardig.

-de relaties tussen de hoofdpersonen en de andere personen en de veranderingen daarin

Lucas en Sterre zijn beide vrienden van Paco en Yara en blijven dat ook het hele verhaal.

-waar de gebeurtenissen zich afspelen

Het verhaal speelt zich in het huis van Paco en Yara af, in de garage van Paco’s vader, op school en in de kelder van zijn vrienden.

-wanneer de gebeurtenissen zich afspelen

In het heden.

-hoe het verhaal is opgebouwd (chronologische volgorde  of niet, flashbacks, tijdsprongen)

      Het is in de niet-chronologische volgorde en het bevat flashbacks, tijdsprongen en                

terugverwijzingen.

3. Over Carry Slee

Carry Slee is in 1949 in Amsterdam geboren ze is een van de succesvolste schrijver van kinder- en jeugdboeken in Nederland. Haar boeken, waarvan er meer dan 4 miljoen exemplaren werden verkocht, werden 9 keer door de Nederlandse Kinderjury en 5 keer door de Jonge Jury bekroond. Ze maakt niet alleen boeken maar ook films die over haar boeken gaan en ze krijgt daarin altijd een bescheiden rol zonder tekst.

4. Over het boek

 1. Welke illustratie staat er op de voorkant van het boek? Leg duidelijk uit wat deze illustratie met het boek te maken heeft.

Het is een illustratie van Paco die in de garage en in zijn vaders stoel zit en hij denkt na over de hartaanval waar zijn vader aan overleden is en denkt dat het zijn schuld is, de mensen die bij het raam staan zijn de vrienden van Paco die hem komen troosten en helpen.

 1. Is het boek aan iemand opgedragen? Probeer erachter te komen wie het zijn en wat ze met de schrijver te maken hebben.

Het boek is aan niemand opgedragen.

 1. Beschrijf de plaatsen die voorkomen in het boek. Verklaar waarom de schrijver hiervoor gekozen heeft en wat ze met het verhaal te maken hebben.

Huis van Paco: Paco woont daar met zijn Moeder en Vader.

Huis van Yara: Yara woont daar ook samen met haar Moeder.

De garage van Paco’s vader: Sinds zijn dood gaat Paco vaak naar zijn garage om na te denken.

De school: Ze gaan daar school.

De kelder: Daar bedenken ze de website en hangen ze wat rond.

 1. Vanuit welk perspectief is het verhaal geschreven. Leg uit!

Het is geschreven voor het plezier van de lezers en om wat te leren over drank en lijnen.

 1. Heeft het verhaal een open of gesloten einde? Leg ook dit uit.

Het heeft want het eindigt met dat Yara in het ziekenhuis ligt en dat Paco haar zoent dus je kan er nog een heel eigen draai aan geven bijvoorbeeld of Yara beter word.

5. leeservaring

 

 1. Onderwerp:

Ben je door het verhaal aan het denken gezet?

Nee niet echt maar het laat zien dat het leven raar kan lopen.

Is uitgekomen wat je van tevoren van het verhaal verwachtte?

Ik dacht dat het een saai boek zou zijn maar het is eigenlijk heel meeslepend.

 

 1. gebeurtenissen:

Bevat het verhaal genoeg gebeurtenissen om je te blijven boeien?

Elk hoofdstuk gebeurt er iets wat er toe doet en als je het niet leest begrijp je het verhaal niet meer.

Zijn de gebeurtenissen geloofwaardig en waarschijnlijk?

Het is niet iets wat verzonnen is en het kan iedereen gebeuren.

Zijn de gebeurtenissen herkenbaar?

Iedereen gaat een keer dood en heel veel mensen raken aan de drank of lijnen dus het herkenbaar.

 

3. Personages:

Veranderen de personages door wat ze meemaken en is dat begrijpelijk en aannemelijk?

Paco verandert omdat zijn vader overlijd en ik vind dat heel begrijpelijk.

Welke beslissingen die door de personages worden genomen, vind jij vreemd of onbegrijpelijk?

Dat Yara begint te lijnen omdat ze denkt dat ze te dik is.

 

4. Bouw:

Is het verhaal spannend opgebouwd? Wat maakt het wel/niet spannend?

Het verhaal is spannend opgebouwd want je leest beide levens en gedachten van de hoofdpersonen.

Zijn er meer verhaallijnen en zijn die goed met elkaar verbonden?

De verschillende verhaallijnen van Paco en Yara zijn goed met elkaar verbonden en maakt het ook intressant.

 

Heeft het verhaal een slot dat goed past bij de beschreven gebeurtenissen? Vind je dit een plezierig slot? Hoe komt dat?

Ik vind het een mooi en logisch omdat een verhaal ook zo moet eindigen want ‘ze leven nog lang en gelukkig’.

 

5a. Taalgebruik

Vind je het verhaal lastig of makkelijk om te lezen? Heeft het taalgebruik hier bij te maken?

Ik vind het verhaal makkelijk te lezen want het is het hedendaagse taalgebruik.

Zitten er veel dialogen in het verhaal? Vind je dat plezierig of juist niet?

Ik vind het wel plezierig want dat maakt realistisch .

6. Verwerkingsopdracht:

Bedenk 4 nieuwe titels:

Problemen – Paco heeft veel problemen met het verwerken van de dood van zijn vader en sluit zich af van alle anderen, om zijn problemen te vergeten gaat hij drinken, waardoor hij eigenlijk nog meer in de problemen komt. Ook Yara heeft een probleem, ze wil graag dunner worden om haar onzekerheid te verbergen, daarin gaat ze zo ver dat ze een eetziekte krijgt en in het ziekenhuis beland. Op school heeft vooral Lucas problemen met Sulders, zijn leraar, die houdt er namelijk helemaal geen rekening mee dat hij dyslectisch is en dus veel woorden verkeerd schrijft.

Help!! – Paco heeft hulp nodig om de dood van zijn vader te verwerken en Yara heeft een eetprobleem waar ze niet in haar eentje mee kan stoppen. Ze hebben dus allebei veel hulp nodig en vooral veel steun van vrienden om er weer bovenop te komen.

Alleen - Paco wil met niemand meer iets te maken hebben als zijn vader is overleden en sluit zich helemaal af van alle anderen, hij sluit zich op in de garage van zijn vader en gaat aan de drank. Ook Yara wil haar verlegenheid niet aan haar vrienden laten merken, daarom houdt ze het voor zichzelf. Maar doordat ze dat doet belandt ze zover in een diep gat dat ze er niet meer zelf uit kan komen, het eten wordt voor haar een obsessie en uiteindelijk is dat bijna het enige waar ze nog aan kan denken.

Vrienden? Voor altijd!!! – Ondanks dat Paco zich afsluit van zijn vrienden en omgeving, proberen ze hem toch te helpen. Ook Yara wordt er weer bovenop geholpen door de steun van haar vrienden. Het kost ze veel moeite, maar een vriend laat je niet in de steek! En zo komt het aan het eind toch allemaal weer goed.

 

 

Einde.