Black Mamba

Black Mamba

Opdracht 1. Zakelijke gegevens:

De titel van het boek is Black Mamba en de ondertitel is 2012, de strijd om Atlantis.

De naam van de schrijfster is Rosee Bentana (Christel Cosijn en Richelle van den Dungen Gronovius).

De naam van de uitgeverij is Noordhoff Uitgevers BV.

Het jaar wanneer het boek is uitgegeven is 2013.

Het boek heeft 194 bladzijden.

De druk staat er niet bij.

 

2. Samenvatting

Op 6 januari 2012 vertrekken Nikita en Claire, twee hartsvriendinnen van 15 en 16 jaar, op Schiphol naar het eiland Bonaire in de Caraïben. Bij haar vertrek heeft Nikita een raar voorgevoel. Ze denkt dat ze wordt achtervolgd door een man. Ze krijgt op de luchthaven een mysterieus cadeau van een onbekende: een hangertje met een slang. Als ze op Bonaire zijn krijgen ze door Katinka en Eva een kamer (appartement) toegewezen waar ze helemaal vrolijk van worden, gezellig met z’n tweeën op één kamer! Als ze iets vreemds horen wat uit de kast lijkt te komen, doen ze de kast open. Ze ontdekken een luik onder de kast en glijden door de doorgang een grot in. Ze kijken hun ogen uit. Als ze wat verder zijn, zien ze van allerlei schilderijen. Ze bedenken zich dat ze een enorm geheim hebben ontdekt. Claire en Nikita kunnen niet zonder hun vrienden. Daarom besluiten ze om hun ook bij de ontdekking te betrekken. Samen met Kirza, Roy, Francis en Alvin gaan op onderzoek uit in de grot. Ze ontdekken nog een grot aan de zijkant van de andere ‘bestaande’ grot. Daar worden ze nog verbaasde, ze zien van allerlei potten. De potten lijken veel waard te zijn. Steeds sneller dringt het door tot Nikita: op Black Mamba vindt ze overal dezelfde tekeningen terug als het hangertje dat ze gekregen heeft, ook vindt ze het tekentje aan de ketting terug in de grot. Black Mamba blijkt een naam te zijn van een dodelijke slang. Nikita's moeder Katinka is een paar maanden eerder vertrokken met haar vriendin Eva. Ze heeft de opdracht om één van de oudste plantages van het eiland 'Black Mamba' te restaureren. Nikita en Claire zijn nog leerplichtig en moeten naar school op Bonaire. Ze hebben het er naar hun zin en al snel maken Nikita en Claire vrienden op school. Voor Claire is het leven één grote feest. Ze heeft een grote mond, flirt graag en heeft succes bij de jongens. Nikita is een verlegen en intelligent meisje dat vooral naar Discovery Channel kijkt. Machi, de grootmoeder van Kirza, is helderziend. Ze zegt tegen Nikita dat ze heel belangrijk is voor het oplossen van het probleem van 21/12/2012. Het jaar 2012 blijkt het cruciale jaar te zijn om de aarde van haar definitieve ondergang te redden... Hier komen ze achter doordat ze opeens op een dag een meisje zien in de grot, genaamd: Farah. Ze vertelt dat de wereld Atlantis, vergaat als ze haar niet helpen. Ondertussen vinden er nog van allerlei andere dingen plaats, ze hebben met z’n allen bedacht om een nieuw soort ‘bejaardenhuis’ te bouwen voor de grootmoeder van Kirza, Machi. Na enige tijd besluiten ze te verklappen dat ze wat in de grot hebben gevonden. Ze vertellen dit aan een museum eigenaar, die reageert enthousiast en wil graag

bewijs zien. Na wat onderzoek in de grot, met handschoenen aan (om dingen niet te vervuilen, vingerafdrukken achterlaten), hebben ze wat ze willen. Ze gaan terug naar de eigenaar van het museum. De museum eigenaar reageert vrolijk. De vriendengroep hoort dat ze op vakantie gaan naar klein Bonaire en daar van allerlei dingen gaan doen, ze zijn helemaal blij en gaan natuurlijk mee. Daar ontmoeten ze een vreemde man, hij blijkt tegen Farah te zijn en wil de wereld vernietigen (hij is de vijand van Farah). Hij neemt de vrienden gevangen op zijn boot en vraagt op de schedels (waardevolle glimmende hoofden), die Farah bezit. Ze willen Atlantis redden en doen daar alles aan. Het lukt ze, ze kunnen de vijand vernietigen en uiteindelijk kamperen ze bij de piramide, waarbij bij zonsondergang mysterieuze dingen gaan gebeuren. Nikita beklimt de piramide en plaatst naar een loodzware tocht omhoog, één van de schedels die in bezit is van Farah in de opening. Hierdoor maakt de Atlantische poort contact met de schedel waardoor de vijanden deze niet kunnen activeren. Daardoor kunnen ze niet met machtig materiaal de wereld vernietigen (dat verkregen ze als ze de Atlantische poort activeerden). Het is gelukt! Ze kijken hun ogen uit hoe de poort wordt geactiveerd en zijn verbaasd over hun kunnen. Ze zijn blij dat ze Farah hebben geholpen, nu is de wereld Atlantis weer veilig van alle vijanden.

De link:

http://boekenkast.jimdo.com/recensie-black-mamba/

3. Over de auteur.

Black Mamba heeft twee schrijfster die onder de naam Rosee Bentana schrijven zelf heten ze Christel Cosijn en Richelle van den Dungen Gronovius. Samen worden ze ook wel de BBE (Big Bang Express) genoemd. Dit is een bureau voor creatieve producties in woord en beeld. Ze schrijven veel boeken samen en in totaal hebben ze ongeveer al samen 45 verschillende boeken geschreven. Christel is ook samen met Richelle in Bonaire geweest (daarna hebben ze samen het boek Black Mamba geschreven). Tegenwoordig schildert ze graag, natuurlijk schrijft ze samen met Richelle en ook fotografeert ze zelf nog. Richelle heeft haar kennis en inzichten zeker niet alleen door gevolgde studies en werkervaring verkregen. Ze is ook samen met Christel in Bonaire geweest en hebben daarna hun boek uitgebracht genaamd “Black Mamba”. Haar nieuwsgierigheid naar mens en omgeving bracht haar naar zo’n dertig landen waar ze de lokale bevolking observeerde. Tegenwoordig schrijft ze samen met Christel boeken en ook fotografeert ze. Rosee Bentana staat ook voor een bijzondere vriendschap; een gedeeld schrijverschap geboren uit inspiratie van beide schrijfsters. Rosee komt ook wel van Roseetje, samen drinken ze dit graag. Ook zijn ze goede hartsvriendinnen, die veel met elkaar praten, alles bij elkaar kwijt kunnen en elkaar nooit meer kwijt willen.

 

4 Over het boek.

A. Welke illustratie staat er op de voorkant van het boek?

Op de voorkant van het boek zie je een meisje die een grot inloopt. Dit is waarschijnlijk een van de vrouwelijke personages in het boek, ik kan zo niet uit de afbeelding opmaken welke van de vriendinnen het is. Dat degene op de voorkant de grot in loopt klopt wel met het boek, omdat ze zelf een geheime grot hebben ontdekt en daar in de loop van het verhaal veel komen, om op onderzoek uit te gaan.

B. Is het boek aan iemand opgedragen?

Nee, het boek, “Black Mamba” is aan niemand opgedragen. Wat wel interessant is om te weten, is dat de twee schrijfsters waarover ik net vertelde, wel in Bonaire zelf zijn geweest en aan de hand daarvan hun avonturen kwijt konden in het boek.

C. Wie is de hoofdpersoon/wie zijn de hoofdpersonen? Waaraan merk je dit? Noteer de namen van de hoofdpersonen en beschrijf hun karakter. Gebruik hiervoor minstens twee positieve en twee negatieve karaktereigenschappen. Geef bij elke eigenschap een goed voorbeeld:

De twee hoofdpersonen in het boek zijn: Claire en Nikita. Dit weet ik, doordat ze aan het begin van het verhaal de enige personages zijn die in het boek voorkomen en ook, omdat ze bij elk hoofdstuk weer terug komen. Claire: spannend (ze houd van spanning en wil graag de grot in, veel duisternis daar) en levendig (houdt wel van spanning en wil graag activiteiten doen). Negatief (ze denkt dat er toch niets bijzonders in die grot te vinden is) en onduidelijk (ze weet vaak niet wat ze moet doen). Nikita: gevoelig (ze leeft ook met anderen mee, ze snapt hoe die zich voelen) en helder (ze is makkelijk te begrijpen in wat ze zegt). Niet boeiend (ze verteld vaak onnodige dingen) en eentonig (ze wil vaak de grot in, om dingen te beleven in de grot, maar dit heeft in het begin niet veel zin, omdat ze Farah nog niet hebben ontdekt).

D. Beschrijf de plaatsen die voorkomen in het boek:

Voornamelijk zijn ze in de grot, deze bevindt zich onder het huis van Eva en Katinka (het huis van Eva en Katinka is ook een plaats in het boek), daarnaast zijn ze nog veel op het strand, op de school van Nikita en Claire en op de boot van een vreemde man (hun vijand).

E. Staat het verhaal in een chronologische of niet-chronologische volgorde en wat maakt dit uit voor het verhaal? Op welke manieren heeft de schrijver dit verhaal spannend gemaakt? Welke trucs met tijd herken je in het boek? Noem tenminste drie trucs met tijd en geef bij elke truc een goed voorbeeld uit het boek:

Dit verhaal staat in een chronologische volgorde en dat is in dit verhaal wel het beste, anders weet je al wat er gebeurd en dan moeten ze dat zelf nog in het boek vertellen. De schrijver maakt gebruik van veel lokale spanning (dan worden ze even achtervolgd en dan zien ze iets nieuws ‘geheims’) en de schrijver maakt ook gebruik van globale spanning (je wilt graag weten wat er met de grot is, wie er (heeft) (ge)leeft, uiteindelijk weet je dat pas later in het verhaal). De schrijver maakt ook gebruik van cliffhangers, het verhaal word op het spannendste moment afgebroken en gaat later weer verder, dat is vaak zo in dit verhaal, later 2 hoofdstukken verder ga je op het onderwerp door.

F. Vanuit welk perspectief is het verhaal geschreven?

Je ziet het verhaal door iedereen z’n ogen, dan zie je het verhaal door de ogen van Farah, dan door die van Nikita, enzovoort. Dit maakt het verhaal wel spannend, omdat je dan alle gevoelens van de persoon weet als je het verhaal door zijn/haar ogen ziet.

G. Heeft het verhaal een open of gesloten einde?

Het verhaal heeft een gesloten einde, alles is weer opgelost en bij oud terug. Er zijn geen vreemde dingen meer gebeurd aan het eind van het boek, die niet zijn opgelost.

Opdracht 5, de leeservaringen.

Het boek, Black Mamba, is mij erg meegevallen, van de voorkant zag het er leuk uit om te lezen. Maar door de vele bladzijden en het overzicht van allerlei (oude) woorden (betekenis hiervan) achterin het boek, dacht ik een heel ouderwets, uit de tijd boek te lezen. Gelukkig viel dit mee en het begon in het begin van het boek al meteen met een gebeurtenis: Nikita had het gevoel dat ze werden gevolgd. Na deze gebeurtenis, ben ik eigenlijk snel door het boek heen gelezen, het was leuk om te lezen en daarom lees je daardoor ook meer.

De grot, werd uitvoerig besproken, elke keer gingen ze er weer na terug. Je kreeg telkens (iets) meer informatie over de grot. Eerst wist je slechts dat er wat schilderijen stonden, later wist je dat er nog een ‘zij-grot’ was waar ook veel waardevolle potten stonden. Doordat de grot zo vaak word besproken denk je dat het saai word en geen tempo inzit maar dat is niet zo. De gebeurtenissen zijn geloofwaardig want de gebeurtenissen kunnen ook in het dagelijks leven zijn of gebeuren maar je zou het niet zelf kunnen beleven denk ik. Mij zijn deze gebeurtenissen nooit gebeurt en ik zou ze ook niet mee willen maken.

Ook bij de personages kom je steeds meer te weten. Eerst wist je slechts dat Claire en Nikita de enige personen waren en ook  bleven. Maar later blijkt dat ze al dat Claire een vriendje heeft en dat ze naar Nikita’s moeder gaan (ze zeggen in het begin dat ze naar Bonaire gaan, maar later blijkt dat ze overnachten/verblijven bij de moeder van Nikita). In beide personages ga je voor leven en verplaatsen dat maakt het verhaal mooi. Nikita en Claire zetten je niet aan het denken of beinvloeden je. 

De gebeurtenissen volgen redelijk op volgorde met elkaar, soms dat dingen een beetje verwarrend zijn, maar naar een stukje verder lezen, weet je wat er is gebeurd. Gelukkig heeft het boek een gesloten einde, hier was ik wel blij mee, omdat je een groot boek leest en als dat dan een open eind heeft, dan vind ik het zo jammer dat je niet weet wat er daarna gebeurd is of wat de oplossing van dat alles is en is het in mijn ogen gewoon tijdverspilling tenzij het een leuk boek was. Gelukkig was dit niet zo het boek had een normaal einde niet super spannend en beetje verrassend.

Het verhaal is soms lastig te lezen, omdat er veel moeilijke woorden worden gebruikt. Gelukkig vind je achterin dit boek een overzicht van (alle) moeilijk woorden/namen. Er stond dan een nummertje bij het woord, dan kon je achterin de betekenis op zoeken en daar werd natuurlijk het verhaal wel duidelijker van. Maar ik vind dit nog wel een beetje onhandig maar als je de woorden vervangt wordt het een beetje suf. Er komen heel wat gesprekken in het verhaal voor. Vooral tussen Claire en Nikita.

Kortom: Black Mamba is een avontuurlijk/spannend/actie boek, als je van veel spanning houd moet je dit boek beslist lezen. Als je sommige dingen las over bijvoorbeeld een achtervolging, dan vond je het ook nog bijna eng. Gelukkig komt alles tot een goed einde en lossen ze alle problemen op. Ik vond het een erg leuk boek.

Opdracht 6, Recensie en eigen mening.

“De schrijfstijl is leuk, de plot is origineel, maar er ontbreken een aantal cruciale ingrediënten voor een goed boek en er had veel meer van gemaakt kunnen worden.”

“Het boek is een beetje braafjes. Ondanks de vele drastische gebeurtenissen, zit het vol met anticlimaxen: wanneer je denkt dat er eindelijk iets heel spannends gaat gebeuren zakt de spanning af naar een wat braver niveau. Ook zijn de personages wat vlak. Het populaire blonde meisje dat stiekem bang is, het 'grijze-muizen-meisje' dat dapper blijkt te zijn, het stille meisje en de stoere jongens met hun gevoelige kant, en ze hebben ook nog eens allemaal iets met elkaar. Het boek leest erg vlot, als je door de eerste paar ‘inleidende’ hoofdstukken heen bent en als de personages en de spanning wat beter ontwikkeld waren, had het zelfs erg goed kunnen zijn. Het is nu zeker niet slecht: de schrijfstijl is leuk, de plot is origineel, maar er ontbreken een aantal cruciale ingrediënten voor een goed boek en er had veel meer van gemaakt kunnen worden. Daarom geef ik dit boek twee sterren.”

 

1. Leuk: Dat klopt, ik vind het boek leuk om te lezen en ik vind niet dat het begint te vervelen, soms wel een stukje (bladzijde) dat je denkt van: dit is overbodig, maar verder valt het nog reuze mee.

2. Origineel: Dat klopt, de schrijvers hebben dit boek geschreven naar aanleiding van hun tocht in Bonaire, dus origineel vind ik het sowieso!

3. Braafjes: Dat vind ik niet, ik vind juist dat het een verhaal met veel spanning is en braaf vind ik eigenlijk niet, omdat er echt heel veel gebeurd en ook de spanning zakt niet af vind ik.

4. Spannend: Dat klopt, ik vind dat het een spannend boek is doordat de schrijver veel spanning gebruikt (spannende plaatsen o.a. de grot) en er gebeuren ook spannende dingen.

5. Erg vlot: Dat vind ik niet, het boek is best dik, maar het had absoluut wat sneller verteld kunnen worden. Dit gebeurt niet vind ik, omdat ze over één onderwerp vaak een aantal hoofdstukken door gaan.

http://www.crimezone.nl/web/Thriller/9789490535353_Black-Mamba.htm#.UnJe_PlLMXw

 

Einde.